Veel gestelde vragen over portofoons en portofoons huren

Waarom portofoons bij portofoonverhuur-online huren?

Portofoonverhuur online beschikt over alleen maar recente digitale Motorola portofoons waar andere vaak nog analoge portofoons verhuren.
Portofoonverhuur online heeft een groot aantal portofoons beschikbaar waardoor wij nagenoeg nooit nee hoeven te verkopen. In het zomerseizoen is het wel aan te raden om u portofoons op tijd te reserveren.
Wij hebben jaren lang kennis en ervaring met portofoons en telecommunicatie. Naastt verhuur hebben wij diverse “vaste” portofoonnetwerken bij bedrijven.

Waarom worden er (nog steeds) portofoons gebruikt?

Het voordeel van portofoons is dat u na het indrukken van de zendtoets direct contact heeft met uw collega’s. U hoeft in tegenstelling tot GSM niet eerst een telefoonnummer te bellen, en te wachten totdat er opgenomen wordt maar u kunt direct spreken.

Met portofoons werkt u in een groep. Wanneer er één persoon spreekt dan ontvangen alle anderen op hetzelfde kanaal of groep de oproep. Iedereen is hiermee direct geïnformeerd.  In tegenstelling tot GSM waar u iedereen apart moet bellen of eerst een conference call moet opzetten.

Beide genoemde voordelen maakt dat portofoons met de komst van de mobiele GSM telefoon zijn blijven bestaan.

Portofoons zijn in de loop de jaren natuurlijk ook veranderd. Portofoons zijn digitaal geworden (alhoewel er nog steeds heel veel analoge portofoons in gebruik zijn, maar wij hebben ons in een zeer vroeg stadium al gespecialiseerd in digitale portofonie). Tevens zijn er meer mogelijkheden bijgekomen zoals het versturen van tekstberichten tussen portofoons en meldkamer (denk aan SMS). Maar het locatie/positie bepaling van portofoons dmv van GPS. En portofoons met data mogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van portofoons?

Portofoons hebben de volgende voordelen:

 • Iedereen op hetzelfde kanaal of groep luistert mee, het hele team is daardoor op de hoogte van wat er zich afspeelt.
 • Snel contact, niet eerst een nummer bellen, maar de zendtoets indrukken en iedereen hoort u direct
 • Geen extra kosten, er zijn geen extra kosten verbonden aan het aantal oproepen dat u doet.
 • Portofoons zijn over het algemeen robuust
 • Portofoons hebben over het algemeen een goede accessoire aansluiting en goede accessoires waardoor u uw handen vrij houden en makkelijk oproepen kan horen en makkelijk oproepen kan maken.

Waarom zijn er portofoons accessoires?

Goede portofoons accessoires vereenvoudigen het gebruik van de portofoon. U hoeft u portofoon bijvoorbeeld niet de hele tijd in de hand te houden om te horen wat anderen zeggen en als u zelf wilt spreken hoeft u slechts met enkele vinger de zendtoets in te drukken en in de microfoon te praten die aan uw jas is bevestigd terwijl de portofoon aan uw broek blijft hangen.

Hoe gebruik je een portofoon?

Bij portofoon gebruik dient u er rekening mee te houden dat u kort en bondig bent. Er kan één persoon van een groep tegelijk spreken, dus als een ander spreekt luistert u. Degene die spreekt moet daarom niet te lang spreken omdat hij/zij daarmee het kanaal bezet houdt. Anderen kunnen pas reageren wanneer de zendende/sprekende persoon stop met zenden/spreken. De zendtoets wordt overigens ook wel spreeksleutel genoemd.

Bedenk eerst wat je wilt zeggen, druk dan op de zendtoets, wacht 1 tel en zeg dan wat u wilt zeggen.

Efficiente communicatie bij gebruik van portofoons (en andere radio communicatie) wordt ook wel etherdiscipline genoemd.

Bijvoorbeeld bij het gebruik van een centrale post/vaste post/meldkamer (zie hiervoor ook verderop)

 1. Bedenk wat je wilt zeggen
 2. Druk op de zendtoets
 3. Wacht 1 tel (dan weet je zeker dat het eerste deel van de zin niet wordt gemist)
 4. Zeg eigen naam of nummer  met daarna de naam of functie van degene die je oproept, sluit over met de woorden over. (bijvoorbeeld CP (=centrale post)
 5. Centrale post reageert: (naam) geef bericht
 6. U geeft u bericht afgesloten met de woorden over
 7. Wanneer centrale post zegt: Sluit.  Dan betekend dit dat het gesprek is beëindigd en dat u niet meer hoeft te reageren.

Over: betekend dat uw klaar bent met uw bericht en dat de andere kan reageren
Sluit: betekend dat de conversatie klaar is en dat u niet meer hoeft te reageren. Het woord sluit mag normaal gesproken alleen door de centrale post of meldkamer worden gegeven.

Wat zijn de verschillen tussen portofoons?

Eén van de grote verschillen zijn de frequenties waarvan portofoons gebruiken kunnen en mogen maken. Bijvoorbeeld het verschil tussen portofoons die gebruik maken van licentievrije frequenties en portofoons waarvoor een frequentie vergunning nodig is.

Licentievrije portofoons hebben vaak meer last van verstoring omdat ‘iedereen’ gebruik maakt van deze frequentie.
Licentievrije portofoons mogen met een lager vermogen zenden en geen gebruik maken van steunzenders.

Onze verhuur portofoons zijn vergunningsplichtig. Dat houdt ook in dat de kans kleiner is dat de frequentie verstoord wordt en dat er met een hoger vermogen gezonden mag worden (dus groter bereik).
Wij beschikken over frequentie vergunningen daar hoeft u niets voor te doen! U profiteert alleen van onze professionele portofoons!

Hoe kan ik contact met portofoonverhuur-online.nl opnemen?

Bellen met 087-8706897 mailen naar info(at)portofoonverhuur-online.nl of het contact formulier invullen

Waarom portofoons huren en gebruiken?

U hoeft geen grote investering te doen. En wanneer u portofoons huurt hoeft u geen kennis te hebben van portofoon instellingen, frequenties, steunzenders en antennes. Tevens zijn de aanschaf kosten van professionele digitale portofoons relatief hoog als u ze niet regelmatig gebruikt.

Portofoons zijn efficiënt in het gebruik.

Gebruikt u (wel) (bijna) dagelijks portofoons? Ook dan kunt u bij ons huren, waarom zou u zich druk willen maken over frequenties, dekking, accessoires, instellingen en accessoires? Tevens hoeft u geen grote investering te doen. Dat laat u ons gewoon doen. Voor het huren van portofoons voor langere perioden hanteren wij speciale tarieven. Neem even contact op als u een langere periode portofoons wilt huren.

Indien u niet dagelijks gebruik maakt van portofoons kunt u het beste portofoons huren. Professionele digitale portofoons zijn over het algemee

Wat zijn de voordelen van (huur) portofoons?

Indien u portofoons huurt hoeft u geen grote investering te doen
U hoeft geen technische kennis van portofoons te hebben als u portofoons huurt

U kunt zich focussen op uw kern activiteiten

Welke portofoon merken verhuren jullie?

Wij verhuren portofoons van het merk Motorola. Motorola is wereldwijd één van de grootste fabrikanten van portofoons en portofoonnetwerken.

Wat is het bereik van een portofoon?

Er is geen vast getal voor het bereik van portofoons. Het bereik is onder andere afhankelijk van het type portofoon. Met name het zendvermogen maar zeker ook de ontvangstgevoeligheid van de portofoon. Tevens wordt het bereik beperkt door de omgeving zoals bebouwing en enkele andere factoren. Het bereik van professionele portofoons varieert vanwege de genoemde omstandigheden tussen de 1 á 2 kilometer.

Heeft u een groter portofoon bereik nodig? Dan beschikken wij over steunzenders? Hiermee kunnen wij het bereik van de portofoons meer dan verdubbelen, afhankelijk van omstandigheden, omgeving en antennehoogte.

Wat zijn professionele huur portofoons?

Professionele portofoons onderscheiding zich van de niet professionele portofoons doordat ze een hoge beschermingsklasse voldoen. Dat betekend dat ze vocht en stofdicht zijn en niet kapot gaan als ze een keer vallen. De accu van een professionele portofoon gaat meer dan 10 uur mee en is oplaadbaar. Daarnaast voorzien wij onze portofoons nog eens van accu’s de extra snel opladen.

Voor een professionele portofoon is een frequentievergunning verplicht. Het voordeel van een professionele portofoon is dat er met een hoger zendvermogen gezonden mag worden dan een licentievrije of vergunningsvrije niet professionele portofoon. U merkt dit doordat het bereik van de vergunningsplichtige portofoon groter is dan een licentievrije portofoon. Licentievrije portofoons maken gebruik van dezelfde frequenties als de babyfoon (daar wil je toch niet van afhankelijk zijn?). De kans op verstoring van professionele huur portofoons met een frequentievergunning is vele malen kleiner.

Wat zijn portofoon accessoires?

Portofoons accessoires zijn microfoons, luidsprekers, oordopjes, headsets etc. Specifieker bijvoorbeeld een surveillance oortje of een in-ear. Dit is een spreek-luistersetje waarbij de gecombineerde zendtoets (PTT=Push to Talk) met een clipje op de jas bevestigd wordt. En een aparte draad met aan het uiteinde een doorzichtig krulslangtje (air-tube) met een oordopje dat eerst achterlangs het oor loopt en het oordopje dan het oor in gaat.

Zijn verhuur portofoons alleen voor tijdelijk gebruik?

 

Hoe groot is het bereik van jullie verhuur portoons?

 

Wanneer moet ik een steunzender gebruiken om het bereik van verhuur portofoons te vergroten?
O.a. repeater of zender of basisstation

 

Wat is een vaste post?

 

Wat is een spreeksleutel?

 

Wanneer worden vaste posten gehuurd?

 

Kunnen wij ook portofoons bij jullie kopen ipv portofoons huren?

 

Kunnen jullie verhuur portofoons bij ons bezorgen en weer ophalen?

 

Wat zijn portofoon kanalen?

 

Hoe worden portofoon kanalen gebruikt?

 

Verhuren jullie ook accu laders of batterij laders bij langere portofoon huur periode?

Wat kan je nog meer met portofoons?

Wat is DMR?

Wat is TETRA?

 

Wat is een megafoon?

 

Waarom zou ik een megafoon huren?